събота, 14 януари 2012 г.

А сега накъде?

Много хубаво и лежерно си прекарваме тук в Гваделупа - имахме нужда да се видим след дългата раздяла, Васко да отдъхне след дългото плаване - но идва вече време да продължим напред. До този момент не се бяхме замисляли сериозно по въпроса "оттук накъде?", защото именно такъв ни беше плана - да нямаме план, а всичко да се решава в движение. Сега обаче опряхме до това да седнем, да гледаме маршрути, да проучваме цени и да се опитваме да решим следната логическа задача: Как да покрием най-много и да видим най-същественото от Карибите, стартирайки в Гваделупа и завършвайки в Централна Америка, за най-малко средства?

Оказа се по-сложно отколкото си представяхме. При предварителни проучвания тип "питай гугъл" не бяхме открили никакви транспорти между островите освен самолети, но не искахме да повярваме че това е истина - все ще има нещо като се разтърсим на място. Да, обаче е вярно - от остров на остров се преминава само със самолет, освен ако си нямаш собствена яхта. Изключение правят само най-близките острови около Гваделупа, докъдето има ферибот, ама и той е на цена като самолет. Именно затова Васко долетя от Гренада без дори да се опитва да търси други (несъществуващи) варианти.

Не беше лесно и маршрути да се съставят - различните острови се обслужват от различни авиолинии, често без никаква логика в цените и разстоянията - например между две близки места няма директен полет а трябва да се мине през трети остров, или през Южна или Северна Америка. В крайна сметка, с нашите аналитични мозъци, решихме да онагледим нещата като съставим карта с цени и маршрути, както и ексел с няколко възможни варианта за придвижване. И какво стана накрая - пак се наложи да планираме доста в перспектива вместо да си решаваме ден за ден - но явно без това не може.

Решихме да споделим картата за да добиете представа, а и да помогнем ако някой се е упътил скоро към Карибите :) Може да цъкате по чертите и иконите за повече информация, всички цени са за двама възрастни + бебе под 2 години.


Вижте Transport на по-голяма карта

В крайна сметка се оказа че план максимум - Доминика-Ямайка-Доминиканска Република-Куба - натоварва бюджета повече отколкото ни се иска - само транспорта излиза над 2200 евро за тримата. Пропускайки Доминика не се спестяват кой знае колко пари, а на Ямайка и Куба много държим, затова отпадна Доминиканската Република. Така сведохме сумата до 1650 евро. При това неволно включихме нова дестинация - Коста Рика - защото полетите до там са най-евтиниия подход към Централна Америка.

И така, имаме цели и маршрут, макар и още датите да са гъвкави. Следващата дестинация е остров Доминика, чието прозвище е "The Nature Island" - много природни красоти имало там. Очаквайте включване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар