През Атлантика

Тази страница е посветена на скорошното ми (Васко) яхт-стоп прекосяване на Атлантика. Това за мен е твърде важно ветроходно постижение, за да го оставя да потъне назад в историята на блога.  

Предистория

океанско вдъхновение
Още от как започнах да се интересувам от ветроходство и прочетох някоя и друга мореплавателска книжка, океанът ме привлича. Тази голяма необуздана загадъчна маса вода ме изпълваше със страхопочитание и любопитство. Амбицираше ме това приключение, в което да тествам моята издръжливост, умения и съобразителност. 
Прекосяването на океан ми се струваше връхната точка на един дълъг процес на учене, трупане на опит, купуване на една, втора и колкото още трябва лодки, докато натрупам необходимите умения и придобия подходящ съд за целта. 
В един момент, преди години, един опитен ветроходец ми разказа за възможността да идеш в Гибралтар или на Канарите и да си намериш екипаж, с който да прекосиш Атлантическия океан. От там насетне, реализирането на моята амбиция беше само въпрос на време. Закупуването на подходяща лодка се отложи безсрочно, а опитът се оказа че не е задължително условие за участие. Все пак, вече не бях напълно начинаещ, разбирах нещо от ветроходство, и корабостроене и доста за моряшкото питие Грог.

Пресичането на Атлантика се предприема главно есента. И така, започнаха да се нижат есени, в които поради липса на пари или време, пропусках участия. А за това мероприятие се искат и пари и време. Не само, че пресичането не е безплатно, ами и веднъж стигнал до Карибите, трябва да се върнеш. Пък, веднъж стигнал до Карибите, е срамота да се върнеш, без да поразгледаш наоколо.
И така, преди около две години, когато зачакахме да се роди Яната, преценихме че есента на 2011-та ще бъде идеална за едно презокеанско плаване, последвано от дълга семейна екскурзия из топлите страни. 
По този начин, това плаване вдъхнови и цялото това начинание което ние кръстихме Голямата Маняна.

Реализацията

И така, прекосяването беше успешно осъществено на два паса.
1. От Гибралтар до о.Ланзароте (Канарски острови) с яхтата Loose Cannon - Beneteau First 47.7. Отплавахме на 5ти Ноември 2011 и го взехме за пет дни.
2. От о.Ланзароте до о.Гренада (Крибите) с катамаранът Lorena - Lagoon 380. Отплвахме на 27ми Ноември и завършихме на 23ти Декември, отне ни 27дни.

И всичко е описано в този блог.

Публикациите


Маршрутът


Вижте Transat на по-голяма карта

1 коментар:

  1. Страхотни сте, надявам се да се засечем по натам..ние сме Яна и Владо. Пишете ни

    http://gaiakubaba.blogspot.com

    Facebook: GAIAKUBABA

    Скоро ще ходим във Венецуела, прегръдки за малката Яна

    ОтговорИзтриване