четвъртък, 8 март 2012 г.

Джа! Растафарай

Хайле Саласие рулира
Rasta Camp 

През два баира от хотелчето има цяло растафарско село. Село като село, има си мегдан, казан за Рут Уайн (нещо между бира и вино, което правят от билки), къщи, градини. Има си и дечица растафарчета, които бичат няколко колометра пеш до училище и обратно и понякога ги засичаме по шосето. Нарича просто "Rasta camp" (Раста лагер) или поне така е известно след хората тук и се намира на един планински ръб със страхотна гледка към Кингстън, морето и планината. До там не стига шосето, трябва да се изкатери една стръмна прашна пътечка.
Всички там са растафари, местното царче е главният свещеник, който е основал селото преди петнайсетина години. Изнесъл се е в планината, за да се подготви за Армагедон. Гледат си храна и Ганджа и странят от авангардни технологии. 



улика, че селото наближава

портата


раста озвучаване

къщата на главния свещеник

водохранилището

гледката към Кингстън


моабет на мегданя

мегданя



Главният свещеник охотно разказва на всеки попаднал му, за микрочипът, който след няколко години ще започнат да имплантират във всеки човек, и който ще съдържа твоята идентификация, кредитна карта, здравна книжка, изобщо всичко което се сетиш. Това ще е иструментът чрез който сатаната ще пороби повечето хора и ще настъпи Армагедон, летящите чинии на Хайле Селасие ще отнесат праведните, а земята ще бъде изгорена. След това праведните ще бъдат върнати обратно, а Хайле ще зацарува от планината Зайън и всички ще знаят кой е единственият Господ бог, който ги управлява.
Отделно ни беше разяснено, че Библията е писана за черните хора а евреите са я краднали, че Христос също е черен, а християнството е измама измислена от римляните.




Всичко това ни беше разказано от свещеника и след това потвърдено от други, външни за селото, растафари сред гъста мъгла от Ганджа и на не особено изтънчен английски, затова решихме да проверим какво твърдят по въпроса "академичните" среди, а именно - Уикипедиа и други случайно изкопани от Гугъл материали.
Справката не ни помогна да изясним напълно ситуацията, особено имайки предвид това, че растафарианството не е централизирана религия и има множество движения. Искаше ми се да напиша един качествен реферат по темата, но умственият мързел, на който сме се отдали тук ме възпира. Така че, на кратко и без особени подробности ето какво разбрах: 

Rastafarai

Движението възниква в началото на 30те години на 20ти век сред бедното чернокожо население на Ямайка. Базирано е на християнството, като почитат Джа (от еврейското Йехова) като Бог и Христос е негово превъплъщение на земята. На базата на множество текстове и пророчества в стария и новия завет, вярата в династична връзка с библейския цар Соломон и фактът, че е единственият легитимен черен монарх в Африка, етиопският император Хайле Селасие, роден като Рас (принц) Тафарай Маконен (Tafari Makonnen) е разпознат като второто пришествие на Христос. Според движението второто пришествие не е последното, така че оставаме в очакване. Когато настъпи последното пришествие, Джа ще създаде рая в Зион (Зайън на рстафарски), което Растафарите разпознават като Етиопия, и праведните ще заживеят там вечен живот. Така че, говорим не за живот на оня свят, ами за вечен живот в собствените си тела в рая, който ще е тук, на Земята.
Растафарите не трябва да режат плът от тялото си, да подкастрят краищата на косите си, да пият ферментирало и да докосват месо, защото така докосват смъртта. Същевременно повечето растафари, които срещнахме до тук смекчават тези повели до следното: можеш да пийнеш, но да не се напиваш, защото алкохолът ти замъглява съзнанието (което явно не важи за Ганджата). Също така, ядат риба и дори по малко пилешко, а останалите меса са обявени по някакви критерии за "мръсни".

Пълната императорска титла на гусин Хайле е: "His Imperial Majesty Haile Selassie I, Conquering Lion of the Tribe of Judah, King of Kings (Emperor) of Ethiopia, Elect of God"

Вавилон е най-често произнасяната дума от растафарските усти, след името на етиопския император Хайле Селасие. Вавилон заема централна роля в растафарската концепция - символизира безбожност, корупция, материалност и подтисничество. Исторически погледнато, това си е напълно вярно. Вавилон се смята за началото на цивилизацията, където за първи път възникват явления като бюрокрация, полиция и класово разделение. Тези явления, макар и създадени, за по лесен и сигурен обществен живот, често се изкривяват, извращават и водят до злоупотреби, които грубо противоречат на растафарското виждане за мирен, природен и духовен живот. Също така Вавилонската политеистична религия е била толкова суеверна, материалистична и недуховна, че наподобява модерната концепция на Атеизма.
Освен това пренасянето на негрите в Америка и тяхното няколко вековно робство силно наподобява описаното в Библията поробване и откарване на евреите във Вавилон. Аз лично, и в двата случая на виждам нищо лично - първите цивилизации по принцип са се плячкосвали и поробвали, а черните са се продавали в робство помежду си и преди да дойдат белите.

Пушат Ганджа с ритуална цел, като отново се позовават на откъси от библията, като: "Тревата е за добитъка, а билките за хората". Както знаем, Тревокоренчето си е билка, ДАЙТЕ Я НА ХОРАТА!
На базата на досегашните ни наблюдения, смятаме, че разликата между по-възнесените и по-земните растафари е обусловена просто от това колко ги хващат билките които пушат.

Движението е силно Афро-центриско, като вярват, че в Африка е началото на човечеството, както вече споменахме, там ще бъде Зайън, Исуус е бил черен, черните са истинските наследници на Израел, а евреите нямат нищо общо с цялата работа. В ранните си години, движението е проповядвало и черно расово превъзходство, но това рязко замира след прочутата реч на Хайле пред ООН-то от 1963 година, където той осъжда расизма под всякаква форма.

Част от прословутата реч:

"Last May, in Addis Ababa, I convened a meeting of Heads of African States and Governments. In three days, the thirty-two nations represented at that Conference demonstrated to the world that when the will and the determination exist, nations and peoples of diverse backgrounds can and will work together. In unity, to the achievement of common goals and the assurance of that equality and brotherhood which we desire.On the question of racial discrimination, the Addis Ababa Conference taught, to those who will learn, this further lesson: That until the philosophy which holds one race superior and another inferior is finally and permanently discredited and abandoned; That until there are no longer first-class and second-class citizens of any nation; That until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes; That until the basic human rights are equally guaranteed to all without regard to race; That until that day, the dream of lasting peace and world citizenship and the rule of international morality will remain but a fleeting illusion, to be pursued but never attained; And until the ignoble and unhappy regimes that hold our brothers in Angola, in Mozambique and in South Africa in subhuman bondage have been toppled and destroyed; Until bigotry and prejudice and malicious and inhuman self-interest have been replaced by understanding and tolerance and good-will; Until all Africans stand and speak as free beings, equal in the eyes of all men, as they are in the eyes of Heaven; Until that day, the African continent will not know peace. We Africans will fight, if necessary, and we know that we shall win, as we are confident in the victory of good over evil."

Речта завършва с думите:

"We must become members of a new race, overcoming petty prejudice, owing our ultimate allegiance not to nations but to our fellow men within the human community."

Все пак, концепцията за Вавилон продължава да се свързва основно със западната култура и бялата раса.

Някои неща може да съм объркал, недоразбрал или да съм бил подведен от Вавилон, така че да ме извиняват просветените растамани сред нашите читатели.

задушевна атмосфера в растамобила
 New Moon Duty

 Та, понеже най-дейните от Раста лагера, включително и главният свещенник, често се отбиват през хотелчето, ние се сприятелихме с тях, посетихме им селището и бяхме поканени на ритуала по посрещането на новата луна (New Moon Duty). Ритуалът се състоя в едно село в другия край на Ямайка, където отидохме с два натъпкани догоре растамобила и бяхме посрещнати от местния главен раста.
Паркирахме се и се разтоврихме пред селското бар-магазинче, на главния път на селото, където щеше да се проведе и ритуалът. Характерно за Растафарай е, че изпълняват своите ритуали и служби на публични места, така че да просвещават простолюдието.


Веднага след пристигането се заеха ударно да свещенодействат с билки, не че не го правиха и по пътя, пийнаха по едно Руут Уайн, разпънаха плакати с библейски цитати, сцени на Армагедон и портрети на Хайле Селасие, окосиха ливадатa с мачете, със същото мачете нецепиха дърва и изненадващо лесно, като с фокус, запалиха голям огън. Докато траеха тези приготовления, двамата главни свещенници обсъдиха библейските въпроси, а след това се обърнаха към нас и ни дръпнаха кратка разяснителна лекция на тема: Библията, Хайле, микрочипa и Армагедон.
От цялата работа останах с впечатление, че черният реваншизъм и копнежът по насилственото налагане на справедливостта от Джа, надделяват над посланието за мир и любов.

на мястото на церемонията, в очакване
След като се стъмни и настъпи определеният час, главният свещенник извади компас, определи в коя посока ще се отправят молитвите и ритуалът започна.
Първо главният каза някаква молитва и ме срази артистичността, енергията и назидаделният тон, с който беше изпълнена. Приличаше не толкова на смирено моление, ами на гневна закана и призив към Джа да започва да гази.
Между всеки няколко строфи изпълнени от свещеника, следваше групово трикратно провикване на "Джа! Растафарай", което обаче беше изпълнено с различна интонация и наблягане на различни места - понякога на "Джа", друг път на последното "ай".
Например:
ДЖА! растафарай
Джа! Растафар-АЙ



Абе, личеше си че хората си вярват и не го правят само, за да мине номерът.
Още шест души, общо седем, изпълниха молитви в подобен стил, някои четейки от книжка, други на изуст или импровизирайки. Изяви се даже и най-малкия растафар, Селаси, на тринайсет години. Сричаше на места, но изпълнението не изоставаше по артистичност.
Междувременно се събраха няколко мъже от селото, кротко гледаха отстрани и плахо се включваха в припева "ДЖА! растафарай", а няколко от преминаващите коли се спряха, загледаха и изгасиха двигателите.
През тази първа част от ритуала не посмях да извадя фотопарата, защото се притеснавах да не наруша и нагрубя свещения момент, но след това като питах главния се оказа, че снимането даже се поощрява.
И така, успях да заснема малко от втората част на ритуала, в която извадиха барабаните, засвириха, запяха и затанцуваха, с две думи - направиха си купона.








Ето как дългият престой в планинското хотелче, ни даде възможност да опознаем още една черта на уникалната Ямайска култура - Растафарианството.

4 коментара:

  1. Много яко... Интересно как е стоял въпросът с микрочипа през двадесетте години, когато е възникнало всичко :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мислих си, че растафарианството е нещо като хипи движението в реге вариант, по-скоро светоглед, философия. А се оказа много по-близо до религия. Много интересно! Благодаря ви, хора, за труда и желанието, с което описвате всичко по пътя!

    ОтговорИзтриване
  3. Странно как коментара ми е изчезнал...може би Babylon го е изтрил. Та исках да потвърдя, че тревокоренчето е билка(която расте навсякъде свободно) и трябва да се даде на хората за да постигнат 'просветление' и да избягат от Бабилан. Другото сте го написали.
    Jah Rastafari! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина много ме заинтигува тази информация, дори много научих което не знех, растафарството е религия която трябва да се разпространи навсякъде за да има повече мир и любов, без воийни. А за марихуаната която е смятана за божествена билка, тя успокоява духа и по този начин оставаш в мир и любов без агресия и зломислие. Хората който смятат растафарянстото за нечистоплътие нищо не разбират!

    ОтговорИзтриване