неделя, 5 февруари 2012 г.

Ням ням ням


Ням е дума от ямайския диалект Патоа, която означава "ям". Това е една кулинарно-насочена публикация, в случай че на читателите е интересно какви ги ням-ваме тук.

Грубо казано, през половината време си купуваме храна от магазина, а другата половина ядем навън  по народните манджарници. Те обикновено представляват малки шарени барачки с маси и пейки за не повече 10 души, а понякога само сергия на улицата с джанти пълни с въглища в ролята на котлони. Храната почти винаи се поднася в съд и с прибори за еднократна употреба, даже и когато седнеш в ресторантчето. Храненето от магазина не излиза по-евтино, но понякога ни се приисква да си сготвим, а и обичаме да споделяме наши любими манджи с каучсърфинг домакините си - например, пиле с бира, руло стефани, леща. Качеството и изборът на храната в магазините е малко разочароващо - преобладават вносни американски консервирани продукти, от тези с повече Е-та. Причините са политически - Ямайка получава изгодни заеми и финансирния, като в замяна се задължава да внася определени продукти - така например някога процъфтяващата млечна промишленост е ликвидирана за сметка на вносно сухо мляко. Но пък има и пазари, откъдето се снабдяваме с прилично евтини плодове и зеленчуци. Наблягаме на местните сезонни плодове, например "ямайската ябълка", която повече напомня червена круша и е много сочна и свежа. 
Млад кокосов орех наречен jelly coconut, ямайски ябълки, манго и странен плод на който не разбрахме името

Уличната храна е винаги от един тип - някакви мръвки в сос, често леко пикантен, сервирани с гарнитура от ориз. Месото може да бъде всякакво, включително козе или риба, а в зависимост от подправките въпросното ястие се нарича къри, задушено или "джърк". Последното представлява специална смесица от подправки, като освен тях месото се овкусява и с кокосово мляко. Ястието е много типично за Ямайка и се твърди че е пренесено от Африка. Ориза, който неизменно съпътства всичко, най-често го приготвят със зърна боб, но им викат грах: "rice and peas", а може и да е просто бял. Други характерни гарнитури са парчета ямс (кореноплод) и "дъмплинги" които представляват безвкусна топка тесто.


Има и една манджа съвсем уникална за Ямайка - приготвя се от местното растение аки (ackee). То е силно отровно преди да узрее, но щом плодовете сами се разтворят вече става за ядене. В сготвен вид много прилича на бъркани яйца и го приготвят с осолена риба - ackee and saltfish - и разбира се гарнитура от ориз. Консумира се главно за закуска, макар че на нас ни се струва по уместно за обяд. Една голяма порция манджа с месо, от който и да е вид, струва към 7-8 лв и обикновено е достатъчна и за двамата. Яна опитва повечето манджи, понякога харесва ориз или пилешко, но основното и препитание си остават бананите.
Смесена порция с всичко: ямс, дъмплинг, парче риба, аки, ориз с боб
Автентичен чичка от чиято сергия си напазарувахме обяд

3 коментара:

  1. Хаха, автентичният чичка кърти, чисти и извозва :)

    ОтговорИзтриване
  2. Колко свеж, спокоен и усмихнат изглежда този човек! :) А май не е първа младост, поне ако се съди по бялата му брада. Страхотен.

    ОтговорИзтриване