петък, 13 януари 2012 г.

Les Saintes

Гваделупа всъщност представлява архипелаг и освен главния остров с двете си половини, Гранд Тер и Баз Тер, има около себе си няколко малки островчета: Marie-Galante, Les Saintes, Petite Terre и La Desirade. Всички източници единодушно посочиха Les Saintes ("Светиите") като най-красивото място от тях и препоръчаха ако имаме време само за един остров, да посетим именно този. Затова една събота заедно с Поля и Венсан се натоварихме на ферибота от градчето Троа Ривиер в Баз Тер, точно срещу Светиите. Пътуването беше само половин час - корабчето се движеше доста бързо, пръскаха вълни навсякъде така че на горната палуба всички бяха изкъпани.

Светиите е група от няколко мини-островчета с къдрави неправилни форми, които образуват много красиви заливи и интересен релеф. Щом пристигнахме в градчето Terre-de-Haut, веднага се покачихме на близкия връх, на който има крепост кръстена на Наполеон. Доста сериозна си беше, с оръдия отвсякъде, голямо бранене на позиции е падало явно. Вътре имаше и малък музей на откривателите и мореплаването, с модели на кораби за радост на Васко. Яна и Илан се развилняха в него и се гонеха тичайки от зала в зала, а най-много им хареса да въртят един корабен рул. Отвън се разкриваха чудни гледки към островчетата на Светиите с тюркоазени заливчета пълни с яхти, към Баз Тер от едната страна, и по-далечната Доминика от другата.

Следобед се упътихме към един плаж от другата страна на острова. Всичко там е на пешеходно разстояние, макар че за по-мързеливите туристи има велосипеди, скутерчета и дори маршрутки. По-добре да ги нямаше - само ни нарушаваха идилията с непрестанно пърпорене. Като изключим туристическия бизнес, островчето изглеждаше доста аграрно - навсякъде пилци, козички и крави,  дори по плажа се размотаваха, все едно бяхме на сафари. А самия плаж беше в един закътан залив, обграден отвсякъде със скали - точно в такива си представям че са се крили пиратските кораби.

И ето малко фото материал. Това са предсмъртните снимки от последния ден на нашия злощастен фотоапарат

готови за зулуми по чуждите острови
към Светиите
Корабчето се промъква сред островчетата
Карибски стрийт-арт
в залива на Terre-de-Haut, на заден глан е Гваделупа

поглед към Гваделупа
ето как айлякуват местните
Fort Napoleon

а дали Яна няма да тръгне по стъпките на баща си?
поглед към о.Доминика, където ще идем след Гваделупа
Terre-de-Haut


бира Кариб, а мезето само пада от дърветата
Ели, Яна & Васко
Les Saintes

Няма коментари:

Публикуване на коментар