неделя, 25 декември 2011 г.

Изтънчена Бъдни Вечер

Кратък кулинарен пост за празничната ни вечеря във френски стил.

Тук няма традиция на Бъдни Вечер да се яде постно. Затова започнахме с предястия от пушена сьомга върху миниатюрни палачинки (Яна наблегна на тях) и вече споменатия гъши пастет, който се яде върху задължително пълнозърнест (никога бял!) хляб и с малко сладко от смокини. Всичко това придружено с аперитиви - ти-пунш и бяло вино. Основното ястие беше печен кастриран петел - твърди се че е по-вкусен от обикновено пиле или кокошка - с пълнеж от ядки и сушени плодове. Последваха традиционните френски сирена които тук консумират след всяко ядене. А за десерт имаше домашна торта с шам фъстък и малини, декорирана с мънички шоколадови къщурки и елхи - за жалост нямам по-хубава снимка на тази красота. Всичко беше домашно и уникално вкусно. И разбира се, се лееше шампанско.




В полунощ си разменяхме подаръци на принципа на случайно теглене. На мен ми се падна огромна кутия шоколадови бонбони - хем ще си хапна сладко хем няма да трупам багаж. А днес, в Коледната утрин, и децата отвориха своите подаръци - имаше страхотни дървени играчки, колички, плюшено коте, хармоника, и цяло колело за Илан. Бяха на върха на щастието.




(Незнам защо снимките са с такова ужасно качество!)

1 коментар: