четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Ден втори - тегава работа

Неуспешно стопиране в Загреб
Греда! 
Автостопът от Загреб удари греда. Демек, избиваха се да ми спират, но не ставаха. Бе, какво да ви кажа, нито напитки предлагаха, нито закуски, изобщо никаква автостоп култура нямат тия хора. И ми вика единия: Хайде, моля те, качи се, ще спра някъде по пътя да те черпя кафенце. Викам: Не! Не става, вие какви хора сте, от де сте изпопадали всичките, махай ми се от погледа, изчезвай!. Той пък се тюхка: Много съжалявам че така се получи.
 

Та, изпъдих го, както и десетки други. И се уморих да ме занимават, пък то не спира да вали, до де им обясня на всичките, като на първолаци, как трябва да се третират стопаджии, станах вир вода. В крайна сметка отидох на гарата и си взех влака за Любляна. Там поне човек няма специални очаквания и изисквания.
Вижте ме к'ъв съм културен
Оказа се, че май съм отвикнал от возене с влакове, защото проспах гарата на Любляна и след това около един час опознавах и обиквах следващата гара, докато дойде влакът на обратно. А там, прелестно се сипеше сняг на парцали.

Та сега съм в Любляна, на гарата в McDonald's-a, и им точа интернета. Ще се опитам да сигна до Триест, и май това е максималното, което мога да постигна за днес.

И така, слънцето и автостопът ме огряха само за един ден- вчера. Май ще се преориентирам към влаковете, поне докато вали така непрестанно. Автостопът ми изравни, вече сме 1:1. Иначе, за Загреб, какво да ви кажа. Хубаво е, готино, чисто, подредено, скъпо, някак културно. Абе, от тук си започва западна Европа.

Тъй като бяхме обещали и практическа информация от време навреме, ето ви малко:
hitchwiki.org е много полезен сайт за стопаджи, за всяка държава си има описание как става и какво да очакваш, върви ли, не върви ли. Пък за всеки по възлов град са изброени местата за стоп в различните посоки и как да стигнеш до тях. Даже, наскоро гледам, и интерактивна карта на градовете има вече.
Аз се консултирах със сайта и за излизането от Белград и за несполучливото излизане от Загред. За последното хората си бяха написали, че не става много много.

Васко

1 коментар:

  1. Здрасти, Пантелей-пътнико! Четем и следим пътешествието ти.
    Е, можеш да се досетиш кои в днешно време автостопират, щом си го докарал дотам, че да избираш и отхвърляш оферти! :-))
    Теб те вали сняг, а нас ни подхвана зимната жега в офиса! Може би само ти ще разбереш за какво иде реч!
    Стискаме палци и чакаме следващата точка на картата!

    ОтговорИзтриване