сряда, 10 октомври 2012 г.

Перуанците си свирят, а кондорът си лети

Решихме да уплътним малко ефира, докато чакаме Дидо да опише своите патила в околията на Алпамайо.

До тук нищо не сме споменали за музикалните наклонности на перуанците, а за повече от месец из земите на инките успяхме да попием доста от любимите им мелодии и ритми, та чак ни се отщя. Естествено и тук, както и навсякъде другаде, радиоефира се доминира от някакъв вид местна чалгичка, като доста се повтарят едни и същи хитчета. През повечето време бяхме в пълно неведение какво слушаме и като стил и като изпълнител, но сега с неограничено време и неизчерпаем Интернет се опитахме да разследваме поне част от нещата, които запомнихме.

Доста постфактум научихме, че най-разпространената чалгичка из Перу и изобщо из латино страните e Регетона. Това е с две думи - латино вариантът на ямайския Денсхол. Голяма работа е този Денсхол. Преди да стигнем до Ямайка, наивно си мислихме че от всеки ъгъл, автомобил и магазин струи някакъв вид Рага, после докато бяхме в Ямайка все още не осъзнавахме, колко голяма работа е този стил и пристигайки в Панама се изненадахме, че и там си слушат същото ама на испански. Е не било съвсем същото. За справка на по-взискателните, разликата между двата стила, е че в Регетона бийтът (на чист български) е смекчен и е вкарана повече латино мелодичност.

Ето пример за Регетон


В Перу разграничихме два вида чалгичка - светска чалгичка и Чалга чалгичка.
Та, светската чалгичка, поправете ни ако грешим, си ни намязва на Регетона, ама е още по-латино. Успяхме да изровим две от големите хитчета и двете се оказаха бразилски. Бас хващам, че и в България са вървели по дискотеките това лято, а някои от вас (или вашите синове и дъщери :-P) вероятно са друсали задници под техните ритми.

Ето ги и тях


И другата, за която по-късно, чак в Бразилия се оказа, че е заглавната песничка на най-вървежната тамошна сапунка "Avenida Brasil"


В по-баладичния спектър на светската чалгичка беше парчето "Lejos de ti", което май е някаква доста популярна мелодия и се изпълнява от кой ли не.

 
До тук добре, "Песен за ушите" дето се вика. Лошото беше, че из всичките автобуси, маршрутки и такива подобни места, където си вързан и няма мърдане, наблягаха на Чалга чалгичката. Това си беше някаква хард чалга, която трудно понасяхме. Ако трябва да търсим някакъв български паралел, бихме я оприличили на нещо като култовия незалязващ хит "Яж си чипса"


И ето два случайно изровени екземпляра



Добре, "Яж си чипса" беше за бъзик. Имаме сериозни опасения, че последните две може да са характерни представители на перуанската народна естрада и много съжаляваме ако с коментарите и закачките си сме обидили перуанците сред нашите читатели. Това обаче не променя факта, че както вокалът, така и инструменталът повтарят до умопомрачение една и съща елементарна досадна фраза, пък и звучат гадно.
Сега, изберете си едно от последните две и си го пуснете да се повтаря цяла нощ, докато се опитвате да спите. Ще разберете как се чувствах в нощния автобус от Хуараз за Трухильо. 

А следващата стара перуанска мелодия, която вероятно добре познавате, звучеше навсякъде в чест на туристите, къде на живо къде на запис


Ако не се сещате от къде ви е позната, ето и виновниците


А защо не в Ска вариант


... или Реге


... а да не каже някой, че сме некултурни


... я най добре по балкански


И като стана въпрс за кондорите. Това били най-големите летящи пилци с размах на крилата до 3,1м. и здраво се въдят из Андите. Ние не успяхме да видим такъв отблизо и май по-добре, защото са си доста грознички

красавец

Пък да не говорим за Калифорнийския Кондор, вече изобщо не искам да припарвам там

... че и сърдит!

Това беше от нас за днес. Молете се скоро Дидо да подготви своя материал, че да не задълбаваме в темата с кондорите.








3 коментара:

  1. Ой ой ой, ой ой ой ой ой.
    Благодарим за разяснителните примери :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре описано Васко. Аз имах нещастието да слушам само час и нещо хитовете на някаква места звезда Лили Мендес мисля се казваше в един ресторант (звучаща изцяло като горният пример borracho-maydaluz), но определено ми напомни и като музика и като видео на първичната на чалгица в БГ от преди 20 години. Из Куско имаше плакати на някакъв местен дуаен Tony Rosado, което ми звучеше, като нашият Тони Стораро. Интересното е че музиката ми напони повече на азиатски мотиви от колкото на типични латино.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, и ние очаквахме по-латино звучене. Предполагам, че са запазили част от пред-колумбовата си музика. Аз лично, откривам някакво сходство с китайската чалгичка. Изобщо, в тази част на континента коренното население и култура са се запазили много по-добре отколкото другаде

      Изтриване