сряда, 14 декември 2011 г.

Коледно парти по адвокатски

Адвокатската колегия в Гваделупа се състои от 260 адвокати и е доста задружна. Избират си президент и администрация, които да решават разни важни дела. Освен това има и Асоциация на Младите Адвокати, защото те до петата си година стаж имат особен статут, който понякога поражда конфликти с по-старите адвокати и трябва да си бранят правата. Братовчедка ми е секретарка на Асоциацията и поради това деен участник в организацията на детското коледно парти. Какво да се прави, явно сме си такива в семейството - първа писта доброволци за всичко.

В деня на партито отидохме на уреченото място по-рано за да помагаме с подредбата. Партито се състоеше в семейната хасиенда на една от адвокатките - много приятно имение с просторен двор. Поставихме коледни украси и подредихме подаръците под елхата. Следобед започнаха да пристигат първите гости от общо записаните 55 деца. Специално наети аниматори изнесоха забавна програма с представление, песни, танци и игри. Яна беше твърде малка за игрите, но много се впечатли от един танцуващ заек (маскиран човек). Като казвам впечатли, разбирайте тотално и най-откровено възхищение и възторг - през цялото време го следваше, сочеше, викаше и се смееше с глас.


Част от програмата - някакво креолско чувство за хумор явно

Храната на партито беше самоорганизирана - т.е. всеки трябваше да донесе по нещо - и толкова изобилна, че дори не успях да опитам всичко, а много се старах. Направи ми впечатление обаче, че преобладаваха сладкиши, пържени и панирани храни, което ми се стори не особено подходящо за детско парти. И никой не се беше сетил да донесе пресни плодове! Но какво пък, веднъж и аз да хапна сладкиши до насита - особено докато Яна спеше в слинга се нахвърлих на шоколадовите торти.
Само част от храната
И напитките - те вече със сигурност не са за деца

Накрая, за кулминация на партито пристигна и Пер Ноел, демек Дядо Коледа, яхнал едно АТВ. Направи няколко врътки по поляната, а децата тичаха след него. След това раздаде подаръци на всички и настъпи голямо разопаковане и игри. Яна получи малка пластмасова китара.

Направи ми впечатление, че сред адвокатите не е много разпространено привързаното родителство. Не видях нито едно бебе да го кърмят, но навсякъде имаше шишета и кутии с адаптирано мляко, пюрета и други готови бебешки манджи. Имаше и доста колички, а нашия слинг беше единствен, въпреки че доста комплименти получавам за него. И наистина, трудно е да си "привързан" когато майчинството за практикуващите свободна професия е само два месеца, а работата им е толкова напрегната, че повечето майки спират да кърмят защото не се справят с цеденето на кърма в офиса. Бебетата ходят на ясла от двумесечни и биват захранвани по стандартна схема с пакетирани храни - за това пък силния маркетинг на такива във Франция изглежда играе огромна роля. Интересното е, че този стил на родителство не пречи на хората да са много свободни в отглеждането на децата си - няма го този стрес като у нас, нагласата че не може да се пътува/излиза/ходи тук и там с бебе. Напротив, струва ми се че много по-малко си нарушават ритъма на живот от това че са с деца и си ги водят навсякъде, както би трябвало да бъде. 

След приключването на детската програма партито продължи по като за възрастни. Няколко човека хванаха барабани, раковини и разни други местни инструменти и почнаха да правят музика, а всички наоколо да припяват. Постепенно доста хора се разотидоха, но и много останаха да пеят и танцуват, същевременно крепейки спящи дечица. Тази част от вечерта най-много ми хареса. Ето малко клипче което заснех за да предам атмосферата:

Запитах се, защо служебните детски коледни партита в България не са такива? Обикновено за 2-3 часа се раздават подаръците и се приключва, а не прерастват във всенародна веселба до късен час. Може би това е предимството на Коледа да е 30 градуса и да празнуваш навън, а може би причината е в различния темперамент на карибските хора. Със сигурност обаче черпя идеи и се вдъхновявам от всяко подбно преживяване.

И както обикновено, за десерт ще добавя още няколко любими снимки:






В деня след партито Яна спа почти до обяд, както подобава на човек купонясвал до късно

1 коментар:

  1. Ели, на въпроса ти:
    Запитах се, защо служебните детски коледни партита в България не са такива? Обикновено за 2-3 часа се раздават подаръците и се приключва, а не прерастват във всенародна веселба до късен час.

    Ами ти сама си отговори:
    Може би това е предимството на Коледа да е 30 градуса и да празнуваш навън

    За темперамента не съм много съгласен. Ние тук също сме яки. Я си представи в Бг Коледно парти на открито в някава градинка. Дали няма да продължи до ранни зори ;-)

    Успех, наздраве и мерси! :-)
    Иван

    ОтговорИзтриване